Био масло от сусам 50 мл

10.90 лв. с вкл.ДДС

Изчерпан

Код: АР14173 Категория: Етикети: ,

Описание

Масло от сусам (Sesam Indicum)

Първото масло от български биосусам!

Чистото масло от сусам от първо пресоване е от най-високо качество. Получено е от стар български сорт в Източните Родопи по традиционен начин и с ръчна обработка. Може да се използва директно за масаж или в комбинация с етерични масла. Помага ни да разплетем кълбото от нерви в нас.

Състав (INCI): масло от семена на сусам*(Sesam Indicum)

*от сертифицирано биоземеделие

Производител: АРМИНА ЕООД

Произход: България

Качество на суровината

Защо био е по-добро?

  • Обичайна практика при конвенционалния сусам е използването на разтвор от сярна киселина за избелване на семената и снемане на обвивката. При биологичното производство семето се почиства на ръка.
  • При отглеждането на конвенционалния сусам се използват химически пестициди и фунгициди против болести, а торенето става с минерални торове. При биопроизводството се използват агротехнически практики като сеитбообръщение и използването на биопрепарати на растителна основа.
Защо български сусам?
  • Притежава по-добри показатели по съдържание и качество на мазнини и протеини от сортовете в Африка и Азия.
  • С отлични вкусови качества. Българският жълт сусам е крехък и много вкусен, докато белият е жилав.
  • Помагаме на хората в Родопите да не емигрират и да имат добър поминък и в България
  • При вносния сусам много често произходът е неясен, дългият транспорт от Азия и Африка води до влошаване на качеството като хранителна суровина.
  • Вносният сусам често може да бъде натоварен с афлатоксини, което е един сериозен компрометиращ показател за ядките въобще. Тези токсини се дължат на това, че в тези страни няма зима. Гъбичките, които създават афлатоксините в ядките, при наличието на зимен сезон, загиват. Но когато ядките се отглеждат в условия на горещ и сух климат и след това се транспортират на големи разстояния, например в трюмовете на корабите, тези токсини се развиват в храните.

В България има зима и ниските температури убиват афлатоксините.

  • Индийският сусам след прибиране задължително се избелва с разтвор от сярна киселина, за да се съкрати периодът за преработка.

В България днес отглеждането на сусам е силно намаляло, поради изключително трудоемката работа на полето и събирането му. Семенцата са дребни, шушулките им са много малки и всичко при тази култура трябва да става на ръка.

Ценни съставки: Палмитинова киселина, Палмитолеинова киселина, Стеаринова киселина, Олеинова киселина, Линоленова киселина, Витамини А, B1, B2, B6, D, Е; Лецитин, метионин, Богат на протеини и минерали – магнезий, цинк, калций, мед, фосфор

Показания и приложения:

Ползите за косата:

Намалява косопада и подсилва при боядисване тъмните цветове. Анти-бактериалният ефект може да подпомогне елиминирането на патогените по скалпа на главата и косата.

Ползите за кожата:
  • Високото съдържание на цинк в маслото увеличава еластичността на кожата и я прави мека, намалява появата на петна при стареенето и изглажда бръчките. Приема се много добре от живите клетки и действа антиокислително, като по този начин забавя силно стареенето на клетките.
  • Високото съдържание на фитостероли го прави идеално средство в ароматератия като отлично базово масло за много етерични масла.
  • Лечебно-козметичното му действие при трудно заздравяващи рани, изгаряния и други също е познато отдавна.
  • Сусамовото масло има много добър козметичен ефект при суха, набръчкана, застаряваща или залющена кожа. При външно мазане и масажиране, то може значително да подобри вида й.
  • Биосусамовото масло е чудесно средство за почистване на лицето.
Защита от слънцето

Счита се, че сусамовото масло има естествен слънцезащитен фактор 4. Маслото създава защитен слой върху кожата както за слънчевите лъчи, така и за вредни вещества като токсини, които проникват през кожата.

Гъбички по кожата

В някои древни лечебни практики, сусамовото масло се използва за лечение на гъбични заболявания по кожата.

За носа

Външно под формата на капки за нос има облекчаващи и дрениращи свойства при хрема с твърди и оскъдни секреции и сух катар на носа.

Тревожност и депресия

Тирозинът (аминокиселина, която се съдържа в сусамовото масло) е пряко свързан с активността на серотонина. Това съединение играе важна роля при регулирането на агресивността, телесната температура, настроението, сън, повръщането, кръвосъсирването, сексуалността и апетита. Освен това той има отношение към остаряването, ученето и паметта. Ниските нива на серотонин биха могли да бъдат причина за агресивно поведение, клинична депресия, мигрена, раздразнителен стомах, фибромиалгия и различни нервни разстройства.

Грижа за устата

Препоръчва се от професионалисти в денталната практика за изсветляване цвета на зъбите, намаляване на зъбната плака и защита от стрептококи. Анти-бактериалният ефект на сусамовото масло е основната причина за препоръките да се използва при устната и зъбна хигиена.

Циркулация и метаболизъм

Високото съдържание на мед и цинк дава възможност чрез масаж с биосусамовото масло да се повиши производството на червените кръвни телца.  Така получаваме повече енергия и по-добър начин на живот.

Внимание: Ако взимате антикоагуланти, то непременно се консултирайте с лекар дали да пиете сусамово масло. То има свойството да намалява кръвното налягане.

Подобни продукти: Био масло от бадем 50 мл

Отзиви

Все още няма отзиви.

Напишете първия отзив за „Био масло от сусам 50 мл“